De doktersassistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur en de huisbezoeken. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen, voor het bestellen van herhaalrecepten en voor advies over vele kwalen/ziekten. Zij kan u in veel gevallen adviezen geven, waardoor het soms niet nodig is om op het spreekuur te komen.
U kunt bij de assistente verder terecht voor:
- Het meten van de bloeddruk
- Het aanstippen van wratten
- Verbinden/verzorging van wonden
- Verwijderen van hechtingen
- Injecties
- Uitspuiten van de oren
- Urine onderzoek
- Het meten van de bloedsuiker
- CRP meting
- Uitstrijkjes
- Anticonceptie spreekuur
- Plaatsen van spiralen
- Afnemen van kweken
- Het uitvoeren van een allergietest
- Verstrekken van informtiefolders
- Maken van hartfilmpjes
- Afnemen van bloed
Maak hiervoor telefonisch een afspraak.
Behandelingen in onze praktijk
Oren uitspuiten
Het kan voor komen dat uw oor verstopt zit, dit kan door verschillende factoren ontstaan. Uw oor kan dan uitgespoten worden door de assistente.
Hoe wordt het oor uitgespoten?
Als u bij de assistente komt, kijkt zij in uw beide oren. Zo bekijkt ze of er een prop in het oor zit. Als dit het geval is, maakt zij lauwwarm water (ongeveer 37 graden Celsius) klaar. Hiermee vult zij de oorspuit. De oorspuit geeft een krachtige straal water, waardoor de prop los komt. Oren uitspuiten is niet pijnlijk.
Voorbereiding
Begin tenminste drie dagen voor de afspraak met het druppelen van uw oren. Hiervoor kunt olie (b.v. zonnebloem of olijfolie) nemen. Druppel twee maal per dag met een theelepel de olie in beide oren. De prop wordt hierdoor zacht, waardoor het uitspuiten gemakkelijker gaat.
Kosten?
Oren uitspuiten in de huisartsenpraktijk wordt vergoed vanuit de basiszorg.
Wratten aanstippen
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Vrijwel iedereen maakt in de kindertijd wel een periode door met wratten aan handen en/of voeten. Het virus verspreid zich vaak door huid-huid contact, vooral wanneer de huid kapot is. Krab dus niet aan een wrat!
Wat is er tegen wratten te doen?
Wratten kunnen aangestipt worden met stikstof. Stikstof heeft een zeer lage temperatuur (-196 graden Celsius) waardoor de wrat zal bevriezen. Hierdoor gaat (een deel van) de wrat kapot.
Voorbereiding
Vaak zit er eelt rondom de wrat. Dat kunt u thuis al wegvijlen zodat de stikstof het best kan werken.
Kosten?
Wratten aanstippen in de huisartsenpraktijk wordt vergoed vanuit de basiszorg.
Uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek
Bij een uitstrijkje worden er cellen van de baarmoedermond afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Er wordt onderzocht of er onrustige cellen te zien zijn. Dit kan duiden op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Vrouwen van 30-60 jaar worden elke 5 jaar opgeroepen om een uitstrijkje te laten maken.
Hoe wordt een uitstrijkje gedaan?
De assistente, zal u vragen uw onder lichaam te ontbloten en op de onderzoeksbank plaatst te nemen. Met een speculum (ook wel eendenbek) zal zij de baarmoedermond opzoeken. Met een soort borsteltje strijkt ze vervolgens de cellen op. Voor of na de uitstrijk zal zij met u een vragenlijst doorlopen.
Het uitstrijkje is niet pijnlijk, mits u goed kunt ontspannen. Ongeveer 3 weken na het onderzoek ontvangen wij de uitslag. U krijgt deze per post thuis gestuurd. Indien de uitslag goed is kunt u dat zelf lezen. Indien de uitslag afwijkend is zullen wij eerder ingelicht worden en krijgt u de uitslag telefonisch van ons.
Er zijn geen kosten verbonden aan het uitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek.
Voorbereiding
Zorg ervoor dat u goed schoon bent van onderen.
Het uitstrijkje uitstellen
In de volgende gevallen moet het uitstrijkje uitgesteld worden omdat deze dan niet betrouwbaar is:
– als u ongesteld bent als de afspraak staat.
– Tijdens zwangerschap. Het uitstrijkje kan vanaf 6 weken na de bevalling gedaan worden.
Allergietesten
Elk kwartaal komt er een allergieconsulente op de praktijk om allergietesten uit te voeren.
Op de binnenkant van de onderarm wordt steeds een druppeltje van de testvloeistof aangebracht, die met een dun naaldje wordt doorstoken. Dit voelt als een speldenprikje. Na vijftien tot twintig minuten wordt de test afgelezen. Als er bobbeltjes verschijnen, is de test positief. Er wordt getest op huisstofmijt, hooikoortsallergenen, honden en katten.
Indien u een allergie vermoed, kunt u een afspraak maken voor een allergietest bij de assistente.
Kosten?
Allergietesten in de huisartsenpraktijk wordt vergoed vanuit de basiszorg.
Sneltest CRP en bloedglucose met een vingerprik
Op indicatie van de huisarts kan een sneltest plaatsen vinden. Een vingerprik is een klein prikje in de vingertop waaruit een druppel bloed wordt gehaald. Dat bloed kan onderzocht worden op de praktijk en de uitslag is binnen enkele minuten bekend.
Dit zijn beperkte onderzoeken: CRP (ontstekingswaarden) en bloedglucose (suikergehalte). Voor overige en uitgebreidere onderzoeken is het nodig meer bloed te laten afnemen en te laten onderzoeken door een laboratorium.
Kosten?
Een sneltest met een vingerprik in de huisartsenpraktijk wordt vergoed vanuit de basiszorg.
Bloed en-urineonderzoek
Wanneer u bent verwezen voor bloedonderzoek en/of urineonderzoek, kunt u ook in onze praktijk uw bloed laten afnemen. Dit gebeurd door de assistente.
Urine vangt u thuis op in een daarvoor bestemd urinepotje. U kunt een urinepotje ophalen op de praktijk. Het beste kunt u de eerste urine van de dag opvangen, de ochtend urine.
Indien u nuchter moet zijn voor bloedafname, mag u vanaf 22:00 uur de avond voor de bloedafname niet meer eten en drinken, alleen water.
Voor bloedafname kunt u terecht op dinsdag- woensdag en vrijdagochtend. U dienst hiervoor een afspraak te maken bij de assistente.
Kosten?
Dit bloedonderzoek valt onder uw eigen risico. Het kan dus zijn dat u achteraf een eigen bijdrage zal moeten betalen.