In samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam worden er bij ons in de praktijk regelmatig huisartsen opgeleid. Om huisarts te worden moet een dokter, na afronding van zijn of haar geneeskunde studie, een opleidingsprogramma van 3 jaar doorlopen. Daarin wordt zij/hij getraind in de specifieke vaardigheden van het huisartsenvak. De huisarts in opleiding (ook wel AIOS) blijft een jaar in de huisartsenpraktijk. Voor alle duidelijkheid: huisartsen in opleiding zijn afgestudeerde en bevoegde artsen, zij mogen zelfstandig patiënten behandelen en begeleiden.
Het kan gebeuren dat u behandeld wordt door de huisarts in opleiding. In principe wordt u altijd gevraagd of u hiermee akkoord bent. In uitzonderingssituaties, spoedgevallen of bij afwezigheid van de eigen huisartsen kan het voorkomen dat u geen keus heeft. Voor u als patiënt zijn er duidelijke voordelen aan deze opleidingssituatie. De huisarts in opleiding heeft meer spreekuurtijd, daarnaast worden alle consulten en visites van de huisarts in opleiding met de eigen huisarts nabesproken en geanalyseerd. Er “kijken” dus twee dokters naar uw hulpvraag.
Het kan ook voorkomen dat de huisarts in opleiding u vraagt of een consult gefilmd mag worden voor onderwijsdoeleinden. Het spreekt voor zich dat er met het beeldmateriaal vertrouwelijk wordt omgegaan en ook dat het u vrij staat een dergelijk verzoek af te wijzen.
Om huisartsen op te leiden moet uw huisarts zelf ook een opleiding volgen. Op dergelijke dagen neemt de huisarts in opleiding de praktijk waar. Er is dan altijd een huisarts uit één van de andere huisartspraktijken uit de Huisartsengroep als achterwacht beschikbaar.