Een praktijkondersteuner huisarts (POH) verleent in opdracht van de huisarts, zorg aan patiënten met een chronische aandoening of (een vermoeden van) psychische problematiek. Daarnaast kan zorg voor (kwetsbare) ouderen tot het takenpakket van de POH behoren.
U kunt bij de praktijkondersteuners terecht voor:
- Diabetes Mellitus (suikerziekte)
- Astma en COPD (longziekte)
- Hart- en vaataandoeningen (zoals bv hoge bloeddruk)
- Osteoporose
- (vermoeden van) psychische problematiek
- Ondersteuning in de zorg bij kwetsbare ouderen
Carolien Gort, Natasja van Rooijen en Alphons Polman zijn de praktijkondersteuners in de praktijk van dokter Sombekke. Ze hebben de opleiding praktijkondersteuner in de huisartsenzorg afgerond. Hierdoor zijn ze bevoegd en bekwaam.
Carolien is verantwoordelijk voor mensen met hart- en vaatziekten, astma/COPD, osteoporose en ouderenzorg.
Natasja is verantwoordelijk voor de mensen met diabetes mellitus type 2 (suikerziekte).
Alphons is verantwoordelijk voor mensen met psychische problematiek.
Onderzoeken door de praktijkondersteuner
Longfunctieonderzoek = spirometrie
Met een longfunctieonderzoek wordt gemeten of uw longen goed werken. De spirometer meet de maximale hoeveelheid lucht die u na rustig diep inademen kunt uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen.Ook wordt gemeten hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen. Dit zegt iets over de vernauwing van de luchtwegen. Het longfunctieonderzoek doet geen pijn, wel kan het vermoeiend zijn.
Wat kunt u verwachten?
De praktijkondersteuner (Carolien Gort) zal u uitleggen wat u moet doen. U krijgt een klem op uw neus. U gaat rechtop zitten. Vervolgens vraagt zij u diep in te ademen. U sluit uw tanden en lippen om het mondstuk van de spirometer en u blaast met kracht uit, u blaast door totdat u niet meer kunt en daarna haalt u weer diep adem (zonder het mondstuk uit de mond te halen). Deze metingen moeten minstens drie keer worden herhaald om een betrouwbaar resultaat te krijgen.
Daarna krijgt u een luchtwegverwijdend middel om in te ademen. Zodra het middel is ingewerkt, wordt het onderzoek herhaald om de werking van het medicijn op uw longfunctie te meten.
Kosten?
De spirometrie wordt vergoed vanuit de basiszorg.
Voorbereiding
Vaak wordt geadviseerd om bepaalde luchtwegverwijdende medicijnen niet te gebruiken voor het onderzoek. Als dat voor u ook geldt, dan wordt dit aan u verteld wanneer u de afspraak maakt. U mag tenminste 1 uur voor het onderzoek niet roken.
Bloeddruk meten
De bloeddruk is de druk die op de bloedvaten staat bij een ontspannen (onderdrruk) en een ingespannen hart (bovendruk). Als de bloeddruk 140/90 of hoger is, spreken we van een te hoge bloeddruk.
Hoe wordt de bloeddruk gemeten?
U krijgt een band om uw arm die opgepompt kan worden. De persoon die uw bloeddruk meet, legt in uw ellenboogplooi de kop van de stethoscoop. Zo is de hartslag van u te horen. Vervolgens wordt de band stevig opgepompt, en loopt de lucht langzaam uit de band. Tijdens het meten van de bloeddruk mag u niet praten.
Kosten?
Bloeddruk meten in de huisartsenpraktijk wordt vergoed vanuit de basiszorg.
Voorbereiding
Probeer op tijd op uw afspraak te komen. Wanneer u gehaast bent, zal de bloeddruk hoger zijn.
24-uursbloeddrukmeting
Soms is het nodig om de bloeddruk gedurende 24 uur te meten. Dit een betrouwbare manier om een te hoge bloeddruk (hypertensie) vast te stellen.
Hoe vindt de 24-uursbloeddrukmeting plaats?
Door de assistente of praktijkondersteuner wordt uitleg gegeven over de werking van het apparaat. U krijgt een band om uw bovenarm aangemeten. Deze band meet overdag drie keer per uur en vanaf elf uur ’s avonds één keer per uur uw bloeddruk. Het apparaat waaraan de band is gekoppeld, onthoudt de metingen.
Als de 24 uur voorbij zijn, levert u het apparaat met band weer in op de praktijk. Meestal worden de gegeven direct uitgelezen en met u besproken. Is dit niet mogelijk, spreken we met u af wanneer u gebeld wordt om de uitslag te bespreken.
Kosten?
Een 24-uursbloeddrukmeting in de huisartsenpraktijk wordt vergoed vanuit de basiszorg.
Voorbereiding
Zorg tijdens de 24 uursbloeddrukmeting dat u uw normale dagelijkse bezigheden door doet. Het aparaat kan niet tegen water. Dus als u normaal gesproken zou gaan zwemmen, kunt u dit beter uitstellen of een andere afspraak maken.
Hartfilmpje = ECG
Het ECG is een onderzoek waarbij elektroden de elektrische stroom in uw hart meten. Die stroom wordt via plakkers op uw bovenlijf doorgegeven aan meetapparatuur. In verschillende lijntjes wordt een patroon op papier geschetst. De huisarts kan uit dat patroon bijvoorbeeld afleiden of u een hartinfarct hebt gehad, of dat u een tekort aan zuurstof in de hartspier of een verdikking van de hartspier hebt. Hij kan ook zien of u bijvoorbeeld hartritmestoornissen hebt.
Hoe werkt het?
Om te beginnen is het onderzoek pijnloos en binnen een paar minuten klaar. U wordt gevraagt om uw bovenlichaam en enkels te ontbloten. Vervolgens neemt u plaats op uw rug op de onderzoeksbank. Vervolgens worden 6 plakkers (elektroden) rondom uw hart, en aan beide armen / benen 1 plakker aangebracht. De kabels worden hierop aangesloten en het aparaat aangezet.
Kosten?
Een ECG in de huisartsenpraktijk wordt vergoed vanuit de basiszorg.
Voorbereiding
Zorg ervoor dat uw huid goed schoon is. Wanneer u een vette huid hebt, plakken de plekkers minder goed. Bodylotion of andere vette huidcreme dus de dag van het ECG niet smeren.